Característiques del medi muntanyenc

La muntanya és un medi hostil, qualsevol incident o contratemps sense importància en un altre entorn, pot evolucionar ràpidament a una situació seriosa, fins i tot dramàtica, si no responem amb encert.

  • Temperatura ambient: de mitjana, disminueix 1ºC cada 150 metres de desnivell. Si per exemple tenim una temperatura de 8,5ºC a 1000 m, en el mateix moment, a 2000, tindrem 2ºC.
  • Humitat de l’aire ambient: és més baixa a mesura que augmenta l’alçada. Les pèrdues d’aigua corporal per evaporació i per la respiració seran més grans i això afavoreix la deshidratació.
  • Vent: el relleu i les variacions tèrmiques fan que el vent sigui més present a la muntanya: augmenta de manera exponencial les pèrdues de calor corporal i augmenta el risc d’hipotèrmia.
  • Radiació solar: menys absorció atmosfèrica i major reflexió fan que la radiació solar sigui molt intensa amb el conseqüent risc de cremades solars.
  • Hipòxia: quan passem de 0 a 2000 metres, l’oxigen disminueix en un 20%.

Veiem doncs, que la persona es veu sotmesa a unes condicions ambientals que tot i ser perfectament tolerables poden conduir a serioses complicacions en determinades circumstàncies i poden desencadenar conseqüències dramàtiques (hipotèrmia, deshidratació, hipòxia...)

Pàgines temàtiques relacionades

Intervenció professional

Un cop donada l’alerta al 112 es posa en funcionament el grup de primera intervenció.

Llegir més
La nutrició i la hidratació

A l'hora de planificar la nostra alimentació, i especialment si parlem d'alçades importants, haurem de tenir present el següent...

Llegir més
Meteorologia de muntanya

Com hem dit, quan els models meteorològics calculen la predicció del temps per a les properes hores i dies...

Llegir més