El material tècnic

El material tècnic que hauríem de dur sempre a l'alta muntanya, a part de la roba adequada, consta del piolet i els grampons.

De piolets n'hi ha de diferents tipus, cada un associat a una activitat diferent. Per a l'esquí de muntanya és preferible portar un piolet de travessa, ja que són més lleugers que els d'escalada i en principi no el farem servir per progressar ni muntar reunions, sinó com a eina de seguretat en cas de caiguda. Si anem a fer canals o escalada en gel, durem piolets tècnics, ja que en aquest cas ens serviran d'eina de progressió i ancoratge. Normalment el piolet el duem a la motxilla, però hem de ser conscients que moltes vegades, quan el necessitem, ja no som a temps de treure'l. Hem de ser previsors i anticipar-nos als perills per treure el piolet abans de necessitar-lo.

De grampons també n'hi ha de molts tipus: més lleugers, més pesats, amb 10 o 12 puntes, amb les puntes horitzontals, corbades o verticals...depenent de les activitats que practiquem n'escollirem uns o altres.

En el cas de l'esquí de muntanya cal portar també ganivetes, que vindrien a ser els grampons dels esquís. Es tracta d'unes peces metàl·liques que s'enganxen normalment a les fixacions i que eviten que els esquís rellisquin amb el gel. El fet de portar ganivetes, però, no hauria de fer-nos deixar els grampons a casa, ja que no sabem en quin moment ens haurem de treure els esquís i quines condicions de neu o gel hi haurà.

Una altra eina essencial si anem amb esquís, i recomanable si anem caminant, són els pals. Ens ajudaran a equilibrar-nos durant l'ascens, a més de repartir el pes que duem a l'esquena entre les cames i els braços.

En cas de no poder disposar de piolet i grampons, podem agafar el piolet sense grampons, però mai els grampons sense piolet, ja que en cas de caiguda és molt fàcil que els peus s'aturin a causa dels grampons, i la resta del cos segueixi caient, fet que ens pot provocar greus lesions als genolls i turmells. En canvi, en cas de caiguda amb piolet, podrem aplicar les tècniques d'autodetenció tot i no portar grampons. Cal remarcar que tot aquest material no serveix per res si no el sabem utilitzar adequadament. És important conèixer les tècniques d'autodetenció abans de sortir a la muntanya.

Pàgines temàtiques relacionades

El detector de víctimes d'allaus

DVA significa Detector de Víctimes d'Allaus. És un aparell electrònic emissor i receptor d'ones electromagnètiques...

Llegir més
Mètodes d'ajuda a la decisió

Els mètodes d'ajuda a la decisió són mètodes ens ajuden a valorar l'estat de la neu i el temps, del terreny i del grup per a prendre decisions que ens permetin progressar...

Llegir més
Factor humà i bons hàbits

El factor humà, o més ben dit, els factors humans, són tots aquells factors que ens condicionen a l'hora de prendre decisions, i que normalment...

Llegir més