Què és i com funciona?

DVA significa Detector de Víctimes d'Allaus. És un aparell electrònic emissor i receptor d'ones electromagnètiques.

  • Emissió: un circuit electrònic crea un camp electromagnètic. Aquesta radiació es transmet a l'exterior mitjançant una o més antenes. La seva intensitat es redueix molt ràpidament quan ens allunyem de l'aparell.
  • Receptor: accionant un simple interruptor, el DVA passa a ser un receptor. El senyal que rep és amplificat i convertit en ones sonores, que es fan més intenses quan l'aparell receptor s'apropa a l'aparell emissor.

Propagació d'ones


És molt important comprendre el mecanisme de propagació de les ones que emet el DVA per fer un bon ús d'aquest aparell. Cal tenir-ho en compte sobretot si fem una recerca amb el mètode direccional.

Trajectòria de les ones electromagnètiques en un DVA.

Les ones electromagnètiques segueixen trajectòries el·líptiques, tal com indica la figura. El DVA receptor detecta aquestes ones electromagnètiques. Quan es troba paral·lel a la direcció de les ones, la intensitat del senyal és màxima, i quan és perpendicular, és mínima.

Des de l'inici de l'experimentació amb detectors de víctimes d'allaus, cap als anys 1940, i durant uns anys, van cohabitar dos tipus d'aparells funcionant amb freqüències incompatibles: baixa freqüència (2,375 kHz) i alta freqüència (457 kHz). Després van aparèixer al mercat aparells bifreqüència perquè tots els DVA fossin compatibles. A partir del 1992, es va decidir internacionalment fabricar únicament aparells monofreqüència (457 kHz).

Cadascun dels cinc països dels Alps produeixen el seu model d'aparell monofreqüència alta: Arva 2000 (França), Ortovox Focus (Alemanya), Barryvox (Suïssa), Pieps 457 (Àustria) i Fitre (Italià). Trobarem també aparells eslovacs (Berdin), japonesos (AB15), canadencs (F1-ND) i americans (Tracker).

Actualment hi ha al mercat dos tipus de DVA: els analògics i els digitals.

  • Els analògics converteixen el senyal detectat en so. Ens guiarem amb la intensitat del so, quan trobem la intensitat màxima estarem paral·lels a les línies de camp del DVA emissor.

  • Els digitals ens mostraran la direcció del camp electromagnètic amb fletxes, que caldrà seguir. A més, també inclouen un indicador, en metres, de la distància que hi ha fins al DVA emissor (mesurada sobre les línies de camp electromagnètic, NO en línia recta).

Exemple de DVA digital de 3 antenes. Les antenes són perpendiculars entre elles, i cadascuna crea un camp electromagnètic.

Entre els models digitals, podem trobar DVA d'una, dues o tres antenes, col·locades perpendiculars entre elles. Com més antenes tingui el nostre DVA, més fàcil i ràpida serà la recerca, ja que cada antena emet un camp electromagnètic en una direcció diferent.

El bon funcionament del DVA es pot veure alterat al voltant de línies elèctriques, telèfons mòbils, ràdios, etc.

Els manuals de DVA són una bona eina per entendre'n el funcionament:

Manuals de DVA

En aquest altre link hi trobareu, a més de l'explicació de funcionament dels DVAs, un resum de diferents estudis relacionats amb el material d'autorescat. Realitzat per la marca Pieps.

Pàgines temàtiques relacionades

Mètodes d'ajuda a la decisió

Els mètodes d'ajuda a la decisió són mètodes ens ajuden a valorar l'estat de la neu i el temps, del terreny i del grup per a prendre decisions que ens permetin progressar...

Llegir més
Factor humà i bons hàbits

El factor humà, o més ben dit, els factors humans, són tots aquells factors que ens condicionen a l'hora de prendre decisions, i que normalment...

Llegir més
En cas d'accident

Quan una persona és atrapada per una allau, és vital actuar amb rapidesa.

Llegir més