Què són els mètodes d'ajuda a la decisió?

Els mètodes d'ajuda a la decisió són mètodes ens ajuden a valorar l'estat de la neu i el temps, del terreny i del grup per a prendre decisions que ens permetin progressar amb la màxima seguretat. Aquests mètodes ens obliguen a obtenir totes les dades necessàries per preparar la sortida a la muntanya, tant des del punt de vista humà com de la neu i del temps.

Es basen en els diferents criteris que ens poden donar informació sobre el risc d'allaus: topogràfics, del mantell nival i meteorològics.

N'hi ha diversos, cap d'ells és infal·lible, però tots acompleixen la missió d'obligar-nos a tenir en compte el reguitzell d'informacions que estan al nostre abast, tant les que ens ofereixen alguns organismes (butlletins meteorològics, butlletins de perill d'allaus), com les que podem obtenir nosaltres mateixos observant el medi (test d'estabilitat, esquerdes al mantell nival, etc.).

En l'actualitat molts països comptem amb aquests mètodes, en alguns d'ells com en el Canadà les plantilles que es porten a muntanya són complementades amb pàgines "web" que ajuden a interpretar la plantilla i donen informacions complementàries sobre el perill d'allaus en cada moment.

Pàgines temàtiques relacionades

Factor humà i bons hàbits

El factor humà, o més ben dit, els factors humans, són tots aquells factors que ens condicionen a l'hora de prendre decisions, i que normalment...

Llegir més
En cas d'accident

Quan una persona és atrapada per una allau, és vital actuar amb rapidesa.

Llegir més
Socorrisme de muntanya

La muntanya és un medi hostil, qualsevol incident o contratemps sense importància en un altre entorn, pot evolucionar ràpidament.

Llegir més