Protocol a seguir

Quan una persona és atrapada per una allau, és vital actuar amb rapidesa. La causa de mort principal per allaus al Pirineu és el traumatisme, seguit de l'asfixia. En el primer cas no podem fer-hi res des del punt de vista de l'autorescat, però en el segon, una bona actuació de les persones que no han estat atrapades per l'allau pot salvar la vida de les persones enterrades.

Si algú del nostre grup és atrapat per una allau, és molt important no perdre la calma en cap moment. A partir del moment en que l'allau s'aturi, hem de ser capaços de prendre decisions valorant tots els factors possibles, i actuar amb decisió i rapidesa. Abans de començar l'autorescat ens assegurarem sempre que aquest es pugui fer amb seguretat, és a dir, que no hi hagi perill de sobreallaus o d'altres allaus que puguin arribar a la zona on ens trobem. També caldrà determinar el nombre de víctimes a buscar.

Si estem sols, el que farem primer de tot és trucar al servei d'emergències (112) per informar de l'accident i la localització. Seguidament començarem la cerca amb DVA, sempre i quan les condicions de l'entorn no posin en perill la nostra vida.

En cas de ser més d'una persona, algú ha d'assumir el rol d'organitzador i decidir què fa cadascú, normalment serà la persona més experimentada. Una persona trucarà a emergències mentre els altres comencen la cerca amb DVA. Si som molta gent, és interessant tenir algú vigilant possibles sobreallaus.

Un cop estiguem organitzats, passarem tots els DVA a mode receptor, encara que no estiguem buscant, per no interferir en la cerca.

Sobretot, no podem menjar, fumar ni orinar prop de la zona de l'allau, ja que això distrauria als gossos dels cossos de rescat.

En aquest link trobareu una explicació de com fer la cerca amb DVA, sonda i pala, realitzada per la marca BCA.

Pàgines temàtiques relacionades

Socorrisme de muntanya

La muntanya és un medi hostil, qualsevol incident o contratemps sense importància en un altre entorn, pot evolucionar ràpidament.

Llegir més
Intervenció professional

Un cop donada l’alerta al 112 es posa en funcionament el grup de primera intervenció.

Llegir més
La nutrició i la hidratació

A l'hora de planificar la nostra alimentació, i especialment si parlem d'alçades importants, haurem de tenir present el següent...

Llegir més