El butlletí del perill d'allaus

El butlletí de perill d'allaus és un document de predicció que emeten els diferents governs. Al Pirineu, n'emeten el Servei Meteorològic d'Andorra, l'Institut Geològic de Catalunya, el centre de prediccion de lauegi dera Val d'Aran, l'Agencia Estatal de Meteorología i Météo-France.

Es fa a partir de les dades nivometeorològiques, tant de les estacions automàtiques i manuals com dels perfils de neu i sondeigs que es fan a tot el Pirineu.

Aquests butlletins descriuen les condicions del mantell nival i en fan una predicció per a les següents 24, 48 i 72 hores. Es dóna informació sobre la distribució del mantell nival: a quina cota comença, com es distribueix en diferents orientacions, els gruixos...; així com de la seva evolució en els últims dies per estimar-ne l'estabilitat. També inclouen la predicció meteorològica pels propers dies, i finalment donen el grau de perill d'allaus previst segons una escala normalitzada que es fa servir a tota Europa. Aquesta escala té 5 graus de perill que són creixents i ha estat especialment concebuda pels practicants d'esports d'hivern, esquiadors, alpinistes, etc.

En el butlletí del perill d'allaus no es pretén autoritzar o prohibir l'excursió, és tant sols una font d'informació sobre el perill d'allaus i l'estat del mantell nival, la tria de l'itinerari i la decisió de sortir o no a muntanya és personal, tot i que cal ser prudents i fer cas dels consells que dóna l'escala de risc.

Quan consulteu el butlletí de perill d'allaus no us fixeu tant sols en el número donat, ja que en el butlletí hi ha informacions que us poden ajudar molt alhora de planificar l'itinerari, com la presència de plaques de vent, l'humidificació del mantell, la previsió meteorològica etc.

La previsió meteorològica, inclosa en el butlletí, és important també a l'hora de planificar els itineraris. Una ruta fàcil es pot convertir en una ruta perillosa si fa molt mal temps, hi ha poca visibilitat o fa molt vent. Com ja s'ha dit, les condicions meteorològiques també afecten el mantell nival, sobretot a causa del vent.

Pàgines temàtiques relacionades

El material personal

La roba és un factor importantíssim per a l'alta muntanya hivernal. Les condicions meteorològiques canvien molt ràpidament, i cal anar preparat...

Llegir més
El detector de víctimes d'allaus

DVA significa Detector de Víctimes d'Allaus. És un aparell electrònic emissor i receptor d'ones electromagnètiques...

Llegir més
Mètodes d'ajuda a la decisió

Els mètodes d'ajuda a la decisió són mètodes ens ajuden a valorar l'estat de la neu i el temps, del terreny i del grup per a prendre decisions que ens permetin progressar...

Llegir més