La cartografia

Abans de marxar a la muntanya, hi ha tot un seguit d'aspectes que cal tenir en compte i que haurem de repassar a casa. Una bona planificació de l'excursió ens evitarà molts problemes, sobretot a l'hivern.

El mapa és la primera eina que necessitarem per a preparar la sortida. Cal que sigui d'una escala adequada, que ens permeti traçar el recorregut amb prou detall. Cal que tinguem nocions bàsiques per llegir mapes: saber distingir zones còncaves i convexes, crestes i carenes, valls, aproximar el pendent dels vessants, l'alçada... Això ens ajudarà a preparar una ruta més segura.

Actualment hi ha edicions hivernals d'alguns mapes, que tenen l'avantatge de ser impermeables i marquen les rutes més habituals per fer amb raquetes de neu i esquís de muntanya.

A més, és recomanable portar una brúixola per orientar-nos en cas de mal temps o poca visibilitat.

Pàgines temàtiques relacionades

El material personal

La roba és un factor importantíssim per a l'alta muntanya hivernal. Les condicions meteorològiques canvien molt ràpidament, i cal anar preparat...

Llegir més
El detector de víctimes d'allaus

DVA significa Detector de Víctimes d'Allaus. És un aparell electrònic emissor i receptor d'ones electromagnètiques...

Llegir més
Mètodes d'ajuda a la decisió

Els mètodes d'ajuda a la decisió són mètodes ens ajuden a valorar l'estat de la neu i el temps, del terreny i del grup per a prendre decisions que ens permetin progressar...

Llegir més